Efter julmaten

0
909
visningar
Snart är det dags att stoppa i sig en massa mat, godis och annat ätbart tills vi blir less och längtar efter vanlig mat

En mellandagspizza sitter alltid riktigt bra när man börjat svettas prinskorvsspad och julskinkan är mer ett skällsord än ett pålägg. Vid en arkeologisk utgrävning i vårt digra tidningsarkiv fann jag en mattidning från mitten av 70-talet där det förklarades vad hamburgare, parisare och patentare är. Hamburgaren kunde serveras med rå lök, paprikaringar, tomatskivor, ättiksgurka eller paprikasallad. Den klassiska parisaren verkade inte vara den med pariserkorven utan med något som liknade en hamburgare. Pålägget som rekommenderades var ett stekt ägg och om äventyrslusten slog till – serveras med sallad.

Nu kommer vi patentaren, eller patentsmörgås, är en enkel varm smörgås med en skiva av vitt bröd, en bräckt, rökt skinkskiva och ett stekt ägg. Även denna rätt kunde göras mer matigare med smörfräst bladspenat under skinkan och även tomatskivor för den som vill.

Känner du till patentare eller är det något som bara fanns under en kort epok?

Har påläggen ändrats sedan förr?
Parisare, mums!
Patentare hade jag aldrig hört om tidigare

Relaterade bilder:

Visa tidigare inläggMoster Evas 50 års firande
Nästa inläggFreddes köttfärslimpa
Hej och trevligt att du tittar in. Jag heter Fredde Marklund och håller på med fotografering, filmning, skriver foto- och skönlitterära böcker, målar och skapar bilder. På Facebook driver jag ett par grupper; Retrochatt där vi minns tillbaka till barndomens tv-serier, luktsudd och läskeblask. Svenska hemautomatiseringsgruppen är ett lika lång ord som intressant ämne om att implementera och göra sitt boende smartare.
DELA

LÄMNA ETT SVAR

Skriv din kommentar
Ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.